10 Ekim 2012 Çarşamba


VE BASKETTE PAŞABAHÇESPOR EFSANESİ İÇİN İLK ADIM ATILDI !


Beykoz İlçe Basketbolü için önemli bir dönemeç olacak olan Paşabahçespor Spor Salonu sonunda özüne dönülerek sportif amaçlı kullanıma hazırlanıyor. Paşabahçespor Basketbol Okulu, Lig Takımının yanı sıra Voleybol Okulu için hazırlanan salonda sporcuların sağlığı için duvarlara sünger ve deriler monte edildi.


Bir zamanlar Türkiye Basketbol ve Voleybol Liglerinde yer alan ancak son yıllarda adı sadece futbol ile anılır bir kulüp hüviyetinde olan yeşil-kırmızılı ekip sahip olduğu spor salonunu uzun zamandır kulüp sosyal tesisi-restoran olarak değerlendirmekte idi. 3 yıl önc Basketbol Takımı yeniden oluşmaya başlamış bu çalışma için Ortaçeşme'deki Hacı Numan Okulu Spor Salonu Basketbol Okuluna ev sahipliği yapmakta idi. Şimdilerde Paşabahçe Spor Salonunun hizmete açılması ile sporcular hem basketbol hem de voleybol branşlarında burada çalışma imkanı bulabilecek.

Türkiye Basketbol Liglerinde yer almış bir ekipPaşabahçespor Basketbol Takımı…yer aldığı yıllarda sponsoru Paşabahçe Şişe-Cam Fabrikaları ile anılan bir semt olduğundan elbette ki bu kurum idi ve Ligde Şişe-Cam Paşabahçespor olarak boy gösterdiler. Hatta 1992 yılında Basketbol Türkiye Kupası Şampiyonu unvanlı bir ekip yeşil-kırmızılılar. O sene Türkiye Kupası Finalinde dönemin basketbola büyük yatırım yapan firmalarından Nasaş ile Final oynayıp 79-71’lik skor ile Türkiye Kupasını Kulüp Müzelerine koymuşlardı.

1987-88 Sezonunda Türkiye Basketbol 1.Liginde mücadele etmeye başlayan temsilcimiz ilk sezonu lige olan acemiliğinden olsa gerek 10.sırada tamamlamış idi.Bir sonraki sezon yani 1988-89 Sezonunda ise 2 basamak yukarı çıkıp 8 olurken,1989-90 sezonunda çıkış süreci devam edercesine ligi 5.tamamlayıp Play-Off grubunda mücadele etmeye hak kazanmışlardı.

1990-91 sezonunda ise normal sezon 4.sırada tamamlanırken yine Play-Off’lara kalınmış ve çeyrek final müsabakası oynayan ekiplerden biri olunmuştu. Yarı finalist olan ekibimiz 1991-92 sezonunda altın çağını yaşamış ve de Ligi 2.sırada tamamlayıp Play-Off finalisti olmasını bilmişti. 

Bu sezon Lig Şampiyonluğu için rakip Efes Pilsen olurken 4 maç üzerinden seri başlamış ilk müsabakayı uzatmalarda 78-76 kaybedilirken, ikinci müsabakadan da galip ayrılan ekip 75-74’lük skorla Efes Pilsen olmuştu. Her şey 3.maçı önemli kıllarken bu müsabakadan 10 sayılık farkla 63-53 galip ayrılan Paşabahçespor yeniden umutlanmış ancak 4.maçı 78-69 galip kapatan Efes Pilsen Türkiye 1.Ligi Şampiyonu olurken Paşabahçespor’a 2.lik unvanı kalmıştı. Fakat Paşabahçespor’a aynı sezon içinde Türkiye Kupası Şampiyonluğu da gelecekti.

Paşabahçespor’da son yıllarda gelen bu başarılar ülkemizi Avrupa’da değişik kupa mücadelelerinde temsili de beraberinde getirmişti.1989-90 Sezonunda Koraç Kupasında, 1990-91 Sezonunda Kupa Galipleri Kupasında, 1991-92 Sezonunda yeniden Koraç Kupasında mücadele ederken görürüz Paşabahçespor’u.

Şişe-Cam Paşabahçespor Takımında Türk Basketbolunun ünlü simaları da forma giymişti. Daha sonraları Milli Takımlarda Görev alacak isimler Orhun Ene ve Harun Erdenay’ın yanı sıra şu sıralar ekranlarda Basketbol yorumcusu kimliği ile dikkatleri çeken ve bir dönem TTNet Beykozspor’u da çalıştıran İhsan Bayülken gibi.

ŞİŞE-CAM PAŞABAHÇESPOR-SÜMERBANK BEYKOZ REKABETİ !

Bu arada Şişe-Cam Paşabahçespor ile Sümerbank Beykoz’un Türkiye Basketbol 1.Liginde yaptıkları çekişmeli maçları da hatırlamadan olmaz.1988-89Sezonunda aynı ligde buluşan iki komşu takımın mücadelesi müthiş çekişmelere sahne olmuştu. 10 Aralık 1988’deki ilk müsabakayı yarım basket farkla yani 90-89 Paşabahçespor kazanmıştı. 12 Mart 1989 tarihli Lütfü Kırdar Spor Salonunda oynanan müsabakayı ise bu kez yarım Basket farkla kazanan Sümerbank Beykozolmuştu 68-67.

Her iki ekip bir sezon sonra yani 1989-90 Sezonunda da Basketbol 1.Ligindedir. Zor şartlarda ligde mücadele eden Sümerbank Beykoz, komşusu karşısında çok büyük bir farkla mağlubiyetler almıştı.  3 Aralık 1989 tarihli karşılaşmayı 145-47’lik skorla kazanan yeşil-kırmızılı ekip, Mart 1990 tarihli oynanan rövanş müsabakasından da 161-36’lık müthiş bir fark ile ayrılmıştı.
1991-92 Sezonu sonunda Basketbol branşına destek olan Şişe-Cam Grubunun tercihi ile liglerden çekilinmişti.
Evet,Paşabahçespor Tesisler Sorumlusu Yönetici Yaşar Kesici bizleri çalışma anlarına götürdü ve son aşama hakkında bilgi aktarımında bulundu. Umarız bu salondan Türk sporuna birçok basketbol ve voleybolcu çıkacak.

HABER-İNCELEME/ARAŞTIRMA : TALİP ERCAN
ER-HA/BEYKOZ-HABER1908

Bu haber  Beykoz'umuzun bütün takımları için seferber olan her türlü haberine koşan kendini Beykoz takımlarına hizmet için adayan sevgili Talip abimizin haber1908.blogspot.com sitesinden alıntı yapılmıştır.. Talip abimize çok teşekkür ediyoruz..

3 yorum:

  1. ESKİLERE DÖNDÜRDÜN BİZİ ABİ İLKOKUL ÖĞRENCİSİYKEN GİTTİĞİMİZ ABDİ İPEKÇİ, SURLARI GEÇİP GENCİ YAŞLISI EFES FİNALİNİ HATIRLATIYOR.. PAŞABAHÇE NİN EN ŞAŞALI YILLARI, MALZEMELER CİKS, ENDER MARKA İDMAN MALZEMELERİ , MİTRE TOPLAR, NERDE O ESKİ GÜNLER...... NERDE EYÜP ABİNİN KIRMIZI YEŞİLİ, NERDE ŞİMDİKİ ZAMAN.... KARANİ

    YanıtlaSil
  2. KEŞKE DAHA GENİŞ VAKTİM OLSA DA ARŞİVLERDEN O GÜNLERİN MAÇLARINI ALI YAYINLASAM KARANİ...İNŞALLAH ZAMANLA OLACAK...EMRE KARDEŞİMİN ÖVÜCÜ CÜMLELERİ İÇİN TEŞEKKÜRLER...SAĞLIĞIMIZ-VAKTİMİZ EL VERDİĞİNCE HİZMETE DEVAM EDECEĞİZ İNŞALLAH
    TALİP ERCAN

    YanıtlaSil
  3. sağolasın talip abi zaten kaç kişi var ki gönülle bu işleri yapan.... Karani

    YanıtlaSil